Skip to main content

Over waarom je je kind juist wél aan NIX18 zou moeten houden. En waarom de zin “deden wij vroeger toch ook” meer schade toe brengt dan dat het helpt.

Dat roept de vraag op of we eigenlijk als ouders wel genoeg weten over datgene wat onze kinderen schade toebrengt?

Als je in 2023 ouder bent van een puber heb je vroeger waarschijnlijk wel wat bier gedronken, soms misschien té veel, en ruim voor je achttiende. Je was jong: lang leve de lol en er was nog niet zoveel bekend. Die lol gunnen we onze kinderen ook. We gunnen ze die periode van feesten en mooie herinneringen maken. Maar inmiddels weten we meer over de effecten van alcohol bij jongeren.

Bijvoorbeeld dat: alcoholgebruik bij jongeren kan leiden tot een versnelde afname van de grijze stof in de hersenen (informatieverwerking), jongeren vaker agressief gedrag vertonen wanneer er alcohol wordt gebruikt en dat verschillende angststoornissen bij jongeren gelinkt worden aan problematisch alcoholgebruik (bron: Trimbos Instituut). Daarnaast is bekend dat alcohol de kans op maar liefst zéven verschillende vormen van kanker vergroot (bron: KWF). Bovendien zien we dat alcohol gebruik onder jongeren veranderd, er wordt meer sterke drank gedronken en vaak veel tegelijk (bron: Brijder).

Toch wel schrikken om dit zo zwart op wit te lezen. Dat we dit weten heeft er voor gezorgd dat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog is gegaan, maar ook dat steeds meer ouders het ánders willen doen. De werkgroep ouderkracht zet zich in voor deze beweging. Onlangs spraken wij met de huisartsen op Texel, die zich ernstig zorgen maken. Zij zien regelmatig zorgelijke gevallen van (teveel) middelengebruik langs komen, óók door volwassenen.

We willen jullie daarom oproepen om het goede voorbeeld te geven en grenzen te stellen: om je kinderen te beschermen. Probeer wanneer je zelf wel eens drinkt, dit zo min mogelijk aan je kinderen te laten zien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer jongeren volwassenen vaak zien drinken, zij dit gedrag gaan kopiëren, ook op latere leeftijd (bron: alliantie alcoholbeleid Nederland).

Wil je tips over hoe je hier als ouder het beste mee om kan gaan? Hoe je het beste in gesprek kan gaan met je kind?

Neem voor praktische tips en filmpjes een kijkje op de websites: www.helderopvoeden.nl en www.icoad.nl

Je kan je ook aansluiten bij de Denktank ouders, waarin je brainstormt met en leert van andere  Texelse ouders.

Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-
 Werkgroep Ouderkracht - 

Blijf op de hoogte. Doe mee. Zeg het voort!

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsflits van Kern Gezond Texel. Met informatie over onder andere het programma Gezond Texel 2030, artikelen en bijeenkomsten over Positieve Gezondheid, bewonersinitiatieven en nog veel meer!

Coöperatie Kern Gezond Texel
Weverstraat 95
1791 AC Den Burg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Socials