Skip to main content

BEDWING DE BLING

Dromen, we hebben ze allemaal. Sommige van ons dromen van een fijne relatie, een slank lijf of prachtig lang haar. Mensen die ziek zijn, dromen maar van een ding: gezond zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, veel van ons dromen ook over materiele dingen: een mooi sieraad, lekker even shoppen bij die online winkel of net dat nieuwe kleurtje nagellak kopen. Moet kunnen toch? Nou…dat hangt maar net van je financiële gezondheid af.

Hoe weet je of je financieel gezond bent? Kort gezegd: je bent financieel gezond als er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat. Vaak denken mensen dat je financieel gezond bent als je veel geld verdient of als je een keer een grote financiële meevaller hebt gehad, zoals een prijs in een loterij of een belastingteruggave. Maar al krijg je elke maand een onwaarschijnlijk groot bedrag op je rekening gestort, als je maandelijkse uitgaven groter zijn dan die ontvangsten, ben je financieel niet gezond en kom je uiteindelijk in de problemen.

Werken aan je financiële gezondheid begint dus met het creëren van inzicht. Inzicht in je ontvangsten (salaris, studiefinanciering, toeslagen enzovoort) en je uitgaven. Denk bij je uitgaven eerst aan je vaste lasten zoals huur, eten en verzekeringen. Maar ook je abonnementen en hobby’s kosten geld en zijn dus uitgaven. Het op een rijtje zetten van deze zaken kan een grote (saaie!) klus lijken maar de positieve gevolgen zijn het dubbel en dwars waard. Start met je bankrekeningen van de afgelopen maanden door te nemen en op een papiertje, op je pc óf in een planner je ontvangsten en uitgaven naast elkaar te zetten. Maak per maand een overzicht, dit omdat de meeste ontvangsten en uitgaven ook per maand gaan.

Bekijk de maandelijkse overzichten en als je uitgaven structureel groter zijn dan je ontvangsten, is je financiële gezondheid in gevaar en moet je in actie komen. Kunnen er uitgaven worden aangepast en/of kunnen er ontvangsten bij? Kijk kritisch, bespreek het met iemand als dat kan en kom je er niet uit: vraag hulp.

Je financiële gezondheid op orde brengen geeft rust en mogelijkheden. En een van die mogelijkheden kan nou net dat mooie sieraad, even lekker shoppen bij die online winkel of dat nieuwe kleurtje nagellak zijn. En hoe fijn is dat?!

Astrid van der Vis

Rekenmaatje

Blijf op de hoogte. Doe mee. Zeg het voort!

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsflits van Kern Gezond Texel. Met informatie over onder andere het programma Gezond Texel 2030, artikelen en bijeenkomsten over Positieve Gezondheid, bewonersinitiatieven en nog veel meer!

Coöperatie Kern Gezond Texel
Weverstraat 95
1791 AC Den Burg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Socials