Skip to main content

Bookelicious op Texel

Luna Boer van Helium Texel, KopGroep bibliotheken en Young 4 Ever hebben samengewerkt om in jongerencentrum Time Out een uitgiftepunt van de bibliotheek te worden met alleen Young adult boeken. Een speciale boekencollectie die is samengesteld door Texelse jongeren en/of aanbevolen door andere jongeren via BookTok. Bij de keuze van de boeken is rekening gehouden met alle soorten doelgroepen. Dit project wordt financieel ondersteunt door Texelfonds, Jong Texelfonds en Stichting Samen één Texel.

Middels dit project willen we jongeren stimuleren om meer te gaan lezen. In december 2023 publiceerde het NJI:  De leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen van 15 jaar is verslechterd. In 2022 haalde een derde van de leerlingen het gevraagde leesniveau niet, in 2018 was dit nog een kwart. Dat blijkt uit het internationale onderzoek PISA, dat wereldwijd de vaardigheden van 15-jarigen meet (https://www.nji.nl/nieuws/leesvaardigheid-in-nederland-slechter). Uit onderzoek van Stichting Lezen is gebleken dat jongeren het lastig vinden om actuele boeken te vinden die hen aanspreken. Jongeren bezoeken immers geen bibliotheken en boekwinkels en in de media komen ook weinig boeken voorbij.

In de Time out kunnen jongeren tijdens openingstijden boeken lenen. Ze moeten daarvoor wel eerste lid worden/zijn van de bibliotheek. Dat is helemaal gratis. Jongeren kunnen dan de boeken lenen, maar ze kunnen ook een lekker plekje in het jongerencentrum zoeken om daar te lezen, onder het genot van een kopje thee of glas limonade.

We zijn natuurlijk enorm trots op het resultaat en organiseren een gezellige opening. Op donderdag 27 juni vanaf 19:30 uur is iedereen uitgenodigd om te komen. Uiteraard zorgen wij voor wat lekkers. 

Nieuwsgierig naar de nieuwste boeken en wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Instagram bookelicioustexel

Blijf op de hoogte. Doe mee. Zeg het voort!

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsflits van Kern Gezond Texel. Met informatie over onder andere het programma Gezond Texel 2030, artikelen en bijeenkomsten over Positieve Gezondheid, bewonersinitiatieven en nog veel meer!

Coöperatie Kern Gezond Texel
Weverstraat 95
1791 AC Den Burg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Socials