De volkstuin
Heeft de volkstuin nog bestaansrecht? Met vele en gevarieerd soorten groenten in het (biologische) schap, zou je denken dat er weinig meer wordt gevolkstuinierd.
Is er nog wel plek voor? Hebben mensen er nog tijd voor? De volkstuinen in den lande hebben het zwaar, vooral die vlak bij de grote stad liggen. Daar is de dreiging van stadsuitbreiding altijd aanwezig.
Op texel hebben we geluk en kunnen er veel tuinders plezier hebben van een tuintje. De volkstuinen rondom Den Burg tellen zo’n 3.14 ha., verdeeld over 4 percelen.
Daar zullen vele kilo’s groente en aardappels vanaf gekomen zijn in al die jaren. Want dat is toch de opzet en doel. Lekker eten uit eigen tuin. Het kost wat moeite maar daar heb je veel voor terug. Buitenlucht, gezond bezig en met een mand vol oogst naar huis, heerlijk.
Daarnaast heb je een praatje over de teeltwijzen, de mest, de grond en de plagen. Er staan zelden tuinen braak, dus de behoefte aan een tuintje is er nog steeds.
De laatste jaren is het tuinieren ook weer hot geworden: de boeken over gezond eten, biologisch en verantwoord tuinieren etc. vliegen je om de oren, elke krant of magazine heeft wel een blog met een leuk recept uit eigen tuin. Tuinieren op platdaken, in bakken langs de straat, men wordt er heel vernuftig in. Dat zijn best goede ontwikkelingen want het betekent dat de tuin niet uit de tijd is maar volop mee doet. En dat mensen het belangrijk vinden wat er op hun bord ligt.
Weliswaar is het tuinieren populair maar vaak is dat om andere redenen dan in de begintijden toen de moestuin een noodzakelijke aanvulling was op het dagelijks menu. Het zijn andere tijden, er zijn wel een aantal tuinders van de oude stempel gestopt in de afgelopen jaren en daar komt dan een nieuwe lichting voor terug. Het aantal vrouwen op de tuin is flink toegenomen.
De tuin krijgt een ander aanzicht, de percelen worden in kleine vlakken ingedeeld, er komen bloemen te staan allerlei kruiden , allemaal goed voor de bijtjes en de hommels.
Dat tuinieren gezond is las ik op een site over moestuinen in Japan. Het ging over een afgelegen stukje Japan in de Stille Oceaan vol glooiende heuvels, hagelwitte stranden en schattige dorpjes. En fitte tachtigers. Vrijwel nergens ter wereld is de gemiddelde bevolking ouder dan op dit eiland. Of gezonder en gelukkiger. En dus gingen onderzoekers een aantal jaar geleden op zoek naar het geheim van al die ronddartelende tachtigers. Het had niks met die stranden te maken. Wat wel? Bijna iedereen heeft er een moestuintje.
De volkstuin brengt ons dus meer dan lekkere verse seizoensgroente op je bord. Het bezig zijn in de buitenlucht is heilzaam.
Voor de stadsmens zijn het plekken waar de mens mentaal en fysiek kan opladen. Landbouwuniversiteit Wageningen heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat tuinieren zelfs beter werkt tegen stress dan het lezen van een boek. Dit verklaart wellicht de opnieuw herleefde populariteit van de volkstuin in deze hectische en stressvolle tijden.
Er zijn tuindersverenigingen die heel actief in hun buurt zijn bv Piccardthof en Tuinwijck in Groningen. Ze nodigen wijkbewoners uit om mee te delen in hun voorzieningen en organiseren activiteiten zoals een tuinmarkt en een plantenbeurs, voorbeeldtuinen, jeugdtuinen, een wandelroute, een natuurleerpad, bedenk het maar.
Dit zijn allemaal voorbeelden om aan te geven dat de tuin nog springlevend is en ook bij ons een functie en een toekomst heeft.
Er is veel vrijheid op de tuin maar er zijn ook regels. Op de tuinen in Den Burg is het bv verboden om met gif te spuiten. Maar verder kun je je eigen pad gaan. Je kunt een tuin volgens de regels van permacultuur beginnen of zo biologisch mogelijk. Wil je alleen fruit? Ook goed. Een combi met bloemen geeft het geheel een hele kleurrijke en diverse aanblik.
Alles bij elkaar kunnen we concluderen dat de volkstuin zeker toekomst heeft.
Anneke Schrama ,
Voorzitter van de tuindersvereniging Den Burg.
Informatie
- Aanmelden voor een tuin? Mail naar Jos Timmer :
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.