De Wereldgezondheidsorganisatie roept landen op om sociale verbondenheid structureel te verankeren in hun gezondheidsbeleid en zet daarmee “sociale verbondenheid” op gelijke voet met fysieke en mentale gezondheid. De resolutie benadrukt dat sociale isolatie en eenzaamheid het risico op beroerte (+32 %), hartziekten (+29 %) en dementie (+50 %) verhogen.
Waar fysieke gezondheid al decennialang centraal staat en mentale gezondheid terrein wint, groeit sociale verbondenheid uit tot de “derde pijler” van welzijn. Eén op de vier mensen voelt zich regelmatig eenzaam – met downstreameffecten op immuunsysteem, inflammatieniveau, productiviteit en zorgkosten.
Voorzorgcirkels: antwoord op sociale kwetsbaarheid
Voorzorgcirkels, een groeiend concept binnen wijkgerichte zorg, geven praktische invulling aan het versterken van sociale gezondheid. In deze cirkels bundelen bewoners, professionals en vrijwilligers hun krachten om vroegsignalering, betrokkenheid en onderlinge steun te organiseren.
In tegenstelling tot reactieve zorgmodellen, werken voorzorgcirkels preventief en relationeel: ze zijn ontworpen om eenzaamheid, sociaal isolement en zorgafhankelijkheid voor te zijn.
“Sociale verbondenheid ontstaat niet vanzelf. Voorzorgcirkels bieden een structuur om het wél te laten gebeuren.”
Wat doen voorzorgcirkels concreet?
- Signaleren: buren en professionals herkennen vroegtijdig tekenen van terugtrekking of kwetsbaarheid.
- Verbinden: mensen worden actief gekoppeld aan een netwerk van formele én informele steun.
- Activeren: deelnemers worden gestimuleerd om zélf ook een rol te pakken – als ondersteuner, maatje of gastheer.
Op Texel gaan we hier ook mee aan de slag. Op www.kerngezondtexel.nl word je op de hoogte gehouden over de laatste ontwikkelingen rondom voorzorgcirkels. Wel kun je alvast lezen over de recente informatiebijeenkomst over voorzorgcirkels, georganiseerd door TSB, de seniorenvereniging in de Buureton.
Voorzorgcirkels op Texel – Samen vooruitkijken en omzien naar elkaar - Kern Gezond Texel